Sinisiä valokuvia ilman kameraa
eli syanotypiavedoksia fotogrammitekniikalla on helppo ja monipuolinen tapa tehdä kuvia. Hauskinta homma on aurinkoisena kesäpäivänä.
Kuvien tekemiseen tarvitaan vain syanotypiakemikaalit, paperia ja vettä.
Syanotypia eli sinikopiomenetelmä on vanha valokuvien jalovedostusmenetelmä, jonka esitteli maailmalle John Hershel vuonna 1842. Syanotypia perustuu rautasuoloihin (ammoniumferrisitraatti ja kaliumferrisyanidi*) jotka yhdistettynä liuoksena muodostavat paperille siveltynä UV-valolle herkän pinnan.
Fotogrammitekniikassa asetetaan valoherkälle paperille esineitä, valotetaan ja saadaan aikaan kuva, jossa esineen varjostama kohta on valkoinen ja valoa saaneet kohdat tummuvat kehitteessä. Syanotypiaa käytettäessa valottuneet osat paperia muuttuvat tumman ja vaalean sinisiksi ja täysin valolta suojassa olleet kohdat jäävät valkoisiksi.
Lisää tietoa gallerian kuvateksteissä.
* vaaralliselta kuulostavasta nimestään huolimatta aineella ei ole yhteyttä varsinaiseen syanidiin. Kaliumferrisyanidi eli kaliumheksasyanoferraatti (III) on vähäisinä määrinä haitaton aine, jota käytetään mm. paakkuuntumisenestoaineissa E536. Sitä tarvitaan vain pari gramman sadasosaa yhteen keskikokoiseen vedokseen ja sekin haihtuu pois valotuksen aikana. Valottumaton aine peseytyy pois, eikä kaliumheksasyanoferraattia ole lainkaan valmiissa vedoksissa.
Ammoniumferrisitraattia (E381) käytetään myös elintarvikelisäaineena ja veden puhdistuksessa.